Gratis verzending en retour
Achteraf betalen met Klarna | Afterpay (NL|BE|DE)

Waterdichtheid

Dit onderdeel is en blijft een lastig gegeven. Helaas komen er toch geregeld klachten binnen over vocht achter glas of een horloge dat niet meer waterdicht is. Omdat dit vanuit de merken in 9/10 gevallen niet onder garantie valt geven we graag wat meer informatie. Horloges hebben een classificatie voor de mate waarin ze tegen water kunnen. Geen enkel horloge is absoluut waterdicht. Dit zijn de gradaties in waterbestendigheid van horloges. Je vindt deze aanduidingen doorgaans op het achterdeksel van je uurwerk.

Kun je zwemmen met je 5 ATM horloge

Waterdichtheidsklassen

• 3 ATM / 30 meter (ook wel waterresistant): deze horloges zijn bestand tegen regen en spatwater.
• 5 ATM / 50 meter (ook wel waterproof): deze horloges zijn geschikt om mee te douchen mits geen grote temperatuurverschillen optreden. Deze zijn echter ongeschikt voor snorkelen en duiken met perslucht.
• 10 ATM / 100 meter (ook wel waterproof): deze horloges zijn geschikt om mee te zwemmen en snorkelen in ondiep water. Zij zijn echter ongeschikt voor torenspringen of duiken met perslucht. Pas op voor grote temperatuurverschillen.
• 20 ATM / 200 meter (ook wel waterproof): deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en duiken. ( met uitzondering van diepzeeduiken)
• 100 ATM / 1000 meter gemaakt voor diepzeeduiken.

Temperatuursverschillen

De waterdichtheid heeft helaas niet alleen te maken met water, zoals ook al hierboven genoemd dient er ook gelet te worden op bijvoorbeeld druk of temperatuurverschillen waar het horloge onder komt te staan. Zeker tijdens vakanties komt dit probleem vaak voor, ook bij zogenaamde waterdichte horloges. Zo kan een waterdicht horloge tijdens het zwemmen opeens vollopen met water. Dit heeft te maken met grote temperatuurverschillen. Wanneer het horloge bijvoorbeeld wordt opgewarmd in een tropisch klimaat, kan de temperatuur van de kast stijgen tot wel 40 of 50 graden. Ga je vervolgens zwemmen in de zee of zwembad met een temperatuur van ca. 20- 25 graden dan krijgt de horlogekast een enorme klap door het relatief grote verschil in temperatuur waardoor het zijn waterdichtheid kan verliezen.

Vallen of stoten

Een horloge kan zijn waterbestendigheid verliezen als deze is gevallen of ergens tegenaan is gestoten. Hierdoor kan bijvoorbeeld de kroon (knop waarmee je de tijd instelt) open komen te staan, waardoor er water in het horloge kan komen. Daarnaast kan de pakking, gemaakt van rubber, nylon of teflon beschadigen waardoor deze de kast niet meer kan beschermen tegen het indringen van water.

Tips

• Controleer of de kroon van je horloge goed is dicht is voor je gaat douchen of zwemmen. Een drukkroon kan door vallen, stoten en uittrekken van kleding over het horloge open komen te staan. Bij een schroefkroon dien je de kroon stevig tegen de kast vast te draaien. Let op: De kroon is onderdeel van de waterdichtheid van je horloge! Als deze iets openstaat is je horloge niet waterdicht.
• Voorkom grote temperatuurverschillen.
• Laat een batterij door ons of een juwelier vervangen en laat het horloge checken op waterdichtheid en indien nodig de pakking vervangen.
• Laat je horloge regelmatig controleren om de waterdichtheid te waarborgen. (aangeraden wordt minimaal eens per twee jaar).Ons advies

Wij raden af om te zwemmen met je horloge gezien er altijd stoffen achterblijven die in het water zitten en je horloge minder mooi zullen laten worden. Mocht je toch met je horloge gaan zwemmen of douchen raden we je aan om bovenstaande tips te volgen. Houd er rekening mee dat water met een horloge met een leren band de levensduur van de band aanzienlijk zal verkorten. Heb je evengoed nog vragen of wil je je horloge door ons laten controleren op waterdichtheid kun je uiteraard contact met ons opnemen.

Nu contact opnemen

Heb je een vraag, opmerking of twijfel je ergens over? Neem dan gerust even contact met ons op. Dat kan eenvoudig per telefoon of e-mail. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 22:00 uur, op zaterdag van 09:00 tot 18:00 uur. Als je ons mailt proberen we binnen maximaal 24 uur jouw vraag te beantwoorden.

Gratis verzending
Op alle producten
Achteraf betalen (NL|BE|DE)
Veilig via Klarna
Voor 23.00 besteld*
Vandaag verzonden (ma-vr)
Trustpilot